TUDÁSTÁR

Általános tudnivalók

A sóklíma technológiákról népszerűen

(A Gyermekgyógyászat című folyóiratban megjelent cikk)

A krónikus obstruktív hörgő kórképek kezelésére a -90-es évek elejétől lendült neki igazán a sóbányák mikroklímájának modellezését célzó sóklíma technológiák alkalmazása. (A Népjóléti Minisztérium delegációja először 1990. szeptemberében tanulmányozta Aknaszlatinán az ez irányú tudományos tevékenységet).

Éppen az azóta kialakult kínálati „piac” sokszínűsége teszi szükségessé és időszerűvé az egyes eljárások összehasonlítását.
A sóklíma minőségének jellemzői: a sószemcsék mérete (csak az 5 µ alatti szemcsék juthatnak be a kishörgőkbe), a hatóanyag páratartalma, az egységnyi légtérre jutó hatóanyag mennyisége, az elektromos töltöttség foka, a klímaterem levegőjének páratartalma, a légáramlás sebessége és az egységnyi légtérben található szaprofit flóra mennyisége. Ezen elvárások megléte vagy hiánya jelzi az egyes technológiák minőségét.

A legismertebb eljárások és jellemzőik:

– Sóoldat párologtatása párologtató edényekből: a belélegzett hatóanyag legalább 95 % páratartalmú, ezért belégzéskor kitapad a légutak falán, így kis hatékonysággal jut le a légutak terminális szakaszaiba.
– Sóoldat beporlasztása a klímaterem légterébe: ugyan úgy, mint fentebb…
– Sórétegeken átfújatott levegőáram: kezdetben a nagyobb szemcsék felületéről finom sóprt fúj be, de a továbbiakban erősen kérdéses a hatóanyag előállítása, mert a lamellák közötti sóréteg soha nem fogy el.
– Ömlesztett só alkalmazása: ebben játszanak, vagy sétálnak a betegek: hátránya, hogy a légtérben folyamatosan jelen vannak az 5 µ feletti szemcsék, melyek belégzése elzárja a kishörgők bemeneti nyílását, így akadályozza a finomabb szemcsék bejutását.
– Ismételt klíma generálás: mivel a befújás gyakori (10-15 percenkénti), folyamatosan belélegzik a betegek a túlméretes szemcséket is. Lásd: mint az előző.

Fenti eljárások közös jellemzője, hogy a minőségi mutatókra vonatkozóan nincs adat, és nem rendelkeznek terápiás leírással, így az ellenjavallatokat sem ismertetik.

-Sóbánya mikroklíma: valódi só aerosol, de meglehetősen magas páratartalommal, és viszonylag kevés (2-2,5 mg./m3) hatóanyaggal. Ezért egy kúra 20 napon át napi 6 órás tartózkodással javasolt. Helyhez kötött, így idő- és költség igényes.
– Sótéglákból épített és sófalas klímatermek: sófalakból egyetlen szem hatóanyag sem kerül a légtérbe, mint ahogy a sóbányák hatóanyaga sem a több ezer négyzetméternyi sófalból származik, hanem a bányászati munkálatok során a „padlózaton” lerakódott finom sópor sétálás, mozgás általi levegőbe emeléséből. Ezen klímatermek valamely „sótermelő” eljárással komplettálandók, hogy hatóanyag is legyen a légtérben.
– Speciális aerosol (AREC) technológia: magas hőmérsékletre hevített, abszolút száraz sót aprít fel extrém fordulatszámon, így az aerosol diszperzitása és elektromos töltöttsége is ideális, a hatóanyag mennyisége pedig 8 mg./m3. A szaprofit flóra szám mindösszesen 100-150 (!) db./m3. A betegek a friss klímakészítést követően 20 perc „pihentetés” után léphetnek a klímaterembe, miután a nagyobb szemcsék leülepedtek. A sószemcsék mérete 90 %-ban 5 µ alatti, és a klíma 180(!) percig stabil marad. A hőmérséklet és légnyomás normál, a páratartalom 60 % alatti.

A terápiás eljárás leírásai szerint az ambulanter kezelések kúra szerűek és egyénre szabottak, életkortól, betegségtől és annak súlyosságától függően. A javasolt kezelések száma 20-24 kezelés/kúra. A retrospektív vizsgálati eredmények szerint jelentős a beteg-nyereség: csökken vagy elmarad a gyógyszerszükséglet, a rohamok időtartama, gyakorisága és súlyossága, a szükséges injekciók száma, a betegség miatt mulasztott óvodai, iskolai napok száma, társadalmi kihatása ként pedig a szülők táppénzes napjainak száma.
Ez a technólógia és terápiás eljárás orvostudósok szabadalmának tovább fejlesztett változata, és ma a világszínvonalat jelenti.
Óvodai, iskolai alkalmazásával lehetővé válna, hogy generációk nőjenek föl ezen népbetegség nélkül!

Hajdúszoboszló, 2020. október.

Bozóky Dénes

Asthma Rehabilitációs Centrum (AREC) Kft. ügyvezetője.